foto4.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



   

Ana Sayfa > Doğa > Doğal Haberler



Doğa Koruma ve Planlama Kitabı Çıktı

Doga_Koru[1]...jpg

Sunum : Aysin TEKTAŞ

Şehir Plancıları Odası tarafından yayınlanan ve fotoğraf editörlüğünü AFSAD Üyesi Tarık Yurtgezer’in yaptığı “Doğa Koruma ve Planlama” kitabı yayınlandı. Çok sayıda fotoğrafın kullanıldığı ve fotoğraflarının büyük çoğunluğu AFSAD Doğa Fotoğrafı Gurubu üyelerinden Aysin Tektaş, Erol Bektaş, İnci Aloğlu, M.Ergün Turan, Taner Kıral ve Tarık Yurtgezer tarafından çekilen kitabın editörleri kitap için şunları yazıyorlar:


" Paydos... diyecek bize bir gün tabiat anamız,
gülmek ağlamak bitti çocuğum..."
                                                        Nazım Hikmet

 

Evet, yaşam bir gün bize “Paydos” demeden önce;doğa korumacı ve şehir plancısı kimliğimizle doğa koruma adına üzerimize düşen sorumluluğumuzu bir parça da olsa yerine getirebilmek adına son iki yıldır var gücümüzle çalıştık ve hayalimiz olan bu yayın bugün sizlerin ellerinde.

 

Kitap, ulusal ve uluslararası korumada öncelikli doğal alanlarda uygulanan planlama çalışmalarını içermektedir. Kitapta 15 konu başlığı ve 13 örnek alan yer almaktadır. Yazılar, o koruma alanının/statüsünün tanımlarını, yasal dayanaklarını, planlama süreçlerini, sonuç bölümüyle alınan dersleri içermektedir ve planlama örnekleriyle desteklenmiştir. Eldeki verilere göre bu alanların yerleri, alansal büyüklükleri, planlarının olup olmamasına göre Türkiye haritalarına işlenmiştir. Bu kapsamda 7 harita elde edilmiştir. 11 tane örnek alanın koruma sınırlarını ve yakın çevresini gösteren haritalar oluşturulmuştur. Kitapta tüm konu ve örnek alanların genel manzarasını, biyolojik çeşitliliğini ve sosyo-ekonomik yapısını gösteren 110 fotoğraf karesi kullanılmıştır.


“Doğa Koruma ve Planlama” adına yararlı bir yayın olması umuduyla... söz yine Nazım Hikmet’te

 

“Büyük insanlığın toprağında gölge yok
                               sokağında fener
                               penceresinde cam
ama umudu var büyük insanlığın
                               umutsuz yaşanmıyor.”




Aysin Tektaş, ŞPO Ankara Şubesi

Burcu Saraç, ŞPO Ankara Şubesi


NOT : Afsad'da gerçekleşen sunum sonunda kitapta yer alan fotoğraflardan oluşan bir gösteride gerçekleştirilmiştir.




Tasarım: Studio Martin