foto3.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   


Ana Sayfa > Dağcılık > Faaliyet Raporları



12. Sarıkamış Allahu Ekber Dağı Şehitlerini Anma Tırmanışı

26-28 Aralık 2008 - ADK - Müslüm Öndeş

DSCF1740.JPG
DSCF1694.JPG
DSCF1715.JPG
DSCF1722.JPG
DSCF1732.JPG

DSCF1736.JPG
DSCF1739.JPG
DSCF1741.JPG
DSCF1744.JPG

DSCF1779.JPG
DSCF1783.JPG
DSCF1794.JPG

22 Aralık 1914 - 19 Ocak 1915 tarihleri arasında Kafkas Cephesinde cereyan eden Osmanlı – Rus  savaşlarına "Sarıkamış Harekatı" denilmektedir. Bu harekat düşmanın Osmanlı topraklarından çıkarılmasını öngörmüş ve 90.000 Türk evladının Sarıkamış Allahuekber Dağlarında canlarını vatan uğrunda donarak vermeleri ile sonuçlanmıştır.
 

Türkiye Dağcılık Federasyonu 2008 yılı faaliyet programında yer alan XII. Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Tırmanışı 26-28 Aralık 2008 tarihleri arasında yapıldı. Bu Tırmanışa 15 kulüpten 60 sporcu katıldı. Ankara Dağcılık, Kayak ve Kış Sporları İhtisas Kulübü sporcusu olarak böyle anlamlı ve önemli bir günde şehitlerimizi anmaktan gurur ve mutluluk duydum. 

 

25 Aralık 2008 günü saat 17.00 Doğu Kars Otobüs firması ile AŞTİ’den Sarıkamış’a hareket ettim. 26 Aralık 2008 saat 08.30’da Sarıkamış’ta indim. Kışın ve karın soğuk etkisini hissettim. Fazla kar olmamakla beraber her taraf karla kaplı, yerler buzlu, hava az bulutlu, sıcaklık 8 derece, güneşle gelen sıcaklık, gittiğinde yerini ayaza bırakıyor. Sarıkamış Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne uğrayarak kaydımı yaptırdım. 

 

Diğer dağcılık kulüplerinden gelen arkadaşların da katılımı ile saat 12.30’da Sarıkamış Belediyesine ait otobüsle Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitliğine giderek açılış töreni yapıldı. Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin KARACA liderliğinde saygı duruşu, İstiklal Marşı ve günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak Saat 13.00’da Selim İlçesine gidildi. Alışveriş yapılarak son hazırlıklar tamamlandı. Saat 02.00’da Sarıgün Köyüne hareket edildi. 2200 m rakımlı köy girişinde çadırlar açıldı ve 1. kamp kuruldu. Köyün bakkal ve kahvesindeki yerel halkla sohbetler edildi, istek ve anıları dinlendi. Sarıgün köylülerinin misafirperverliği bizi etkiledi ve bize moral kaynağı oldu. Saat 21.00’da çadırlarımızda dinlenmeye çekildik. Gece üşümemek için su ısıtıp termosun içine koyup uyku tulumunun içine koydum. Alt ve üst polarımı giydim. Her nefes aldığımda ağzımın içi donduğu için ağzıma tülbent bağladım ve sık sık uyanarak sabahın olmasını dört gözle bekledim. Bir ara ayak parmaklarım üşüdü, uyku tulumuna koyduğun sıcak su soğumuştu. Ayak parmaklarımı birbirine sürerek, hareket ettirerek ısıtmaya çalıştım. Gece saatimdeki termometreye baktığımda çadırın içi son limit olan -10 dereceyi gösteriyordu. Sabah arkadaşlara ısı derecesini sorduğumda gece dışarıda -35 derece, çadır içinde -15 derece olduğunu söylediler. 

 

27 Aralık 2008 günü saat 06.30’da uyandım. Sabah kalktığımda çadırımda bulunan sıvı içecekler ve yiyecekler, ıslak mendil donmuştu. Bir geceyi donmadan geçirmenin sevinci ile kar eritip çay ile kahvaltımı yaptım, çadırımı topladım. Çadırım Hannah New Expedition II, çok büyük ve 4.800 gr, bir kişi için fazla büyük ve ağır, çadır ve poller paylaşılırsa iki kişi için ideal. GÜDAK’tan katılan Atilla ÖZCAN’la anlaşıp 2. kampa onun çadırında kalmaya karar verdim. Çadırımı ve fazla malzemelerimizi köye özel araçla gelen arkadaşların aracına koyduk. Saat 09.00’da tırmanışa başladık. Hava açık ve güneşli olmasına rağmen ayaz var. Tırmanırken bazı bölgelerde terliyor, bazı bölgelerde üşüyorduk. Saat 12.00’de 2900 m rakımlı 2. kamp alanına çadırlarımız kurduk. Güneşin gitmesi ile her taraf buz kesildi. Çadırlarımızda yemek yaparak, sıcak çaylarımızı içerek, tulumlarımızın içine girerek sohbet ettik. Gece yatmadan sıcak su ve çayımızı hazırladık, uyku tulumuna sıcak su dolu termosu koydum, alt ve üst polarımı giydim, ağzımı tülbentle kapattım ve yattım. Akşam üstü esen rüzgar şiddetini artırarak gece saat 01.00’e kadar devam etti. Gece bir ara dizlerim üşüdü. Uyku tulumundaki sıcak su dolu termos soğumuştu. Yedek alt giysilerimi giydim. Saatteki termometreye baktığımda son limit olan -10 dereceyi gösteriyordu. 

 

28 Aralık 2008 günü saat 05.00’de uyandık. Çadırlarımızda bulunan sıvı içecekler ve yiyecekler, konserveler sabah kalktığımızda donmuştu. Termos kapakları açılmıyordu. Bir geceyi daha donmadan geçirmenin sevinci ile kar eritip çay ve sıcak suyumuzu hazırladık, kahvaltımızı yaptık, zirve hazırlıklarımızı tamamlayarak saat 07.00’da tırmanışa başladık. Hava açık ve güneşli ama ayaz kendini gösteriyordu. Beresiz kafa, eldivensiz eller ve hareketsiz ayaklar hemen üşüyor, yürüyüş ve tırmanış anında ısınmaya başladık. Saat 09.00’da 3050 m rakımlı Allahuekber Dağı Şehitliğine geldik. Şehitlerimizi saygıyla andık. Tırmanışa devam edilerek 3175 m rakımlı Allahuekber Dağı zirvesine ulaştık. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve günün anlam ve önemini belirten konuşma TDF Başkanı Alaattin KARACA tarafından yapıldı. Kars Bölge Sporcularının yaptırdığı Zirve kutusu Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanına törenle teslim edildi. Zirve kutusu zirveye Gömülerek kullanıma sunuldu. Zirve defterine duygular yazıldı ve saat 10.00’da zirveden dönüş başladı. Zirvede üşüyen sporcular bir an önce kendini 2. kampa atmak için dağınık guruplar halinde inişe başladı. Saat 11.30’da 2. Kamp alanına gelindi, dinlenildi, yemekler yenildi, sıcak çaylar içildi, soğuk havada çadırlar toplandı ve Sarıgün Köyüne doğru inişe geçildi. Saat 12.30’da köye gelindi. Tüm grupların köye gelmesi ile saat 15.00’da Sarıkamış Belediyesine ait otobüsle Sarıgün köyünden ayrıldık. Birinci kafile Selim’de ikinci kafile Sarıkamış İlçesinde inerek sporcular bölgelerine hareket etti. 

 

Ankara grubu sporcuları olarak bizler saat 18.00’da Doğu Kars otobüs firması ile Sarıkamış’tan ayrılarak 29 Aralık 2008 günü saat 10.30’da Ankara’ya geldik. 

 

XII. Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Tırmanışına kulübüm adına katıldığım ve aziz şehitlerimizi rahmetle andığım için gurur duyuyorum. Kulübümüzün bayrağını zirvelerde dalgalandırmaya devam edeceğim. Bana maddi ve manevi destek veren kulübüne, arkadaşlarıma ve sevgili aileme teşekkür ediyorum. Bu aktiviteye ait fotoğrafları http://picasaweb.google.com.tr/mondes071 internet adresinden izleyebilirsiniz. 

 
 

Müslüm Öndeş
ADK - Dağcılık Kaptanı

 

 




Tasarım: Studio Martin