foto10.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Etkinlikleri



Satılık Özgürlük Fotoğraf Gösterisi

İmren Doğan, AFSAD, 2 Nisan 2009, Saat 19:00

imren_afis.jpg
Güvercinler...
Özgürlüğün ve barışın simgesi... Çok eski dönemlerde posta
güvercini.... Osmanlı toplumunun ise aile geleneği...
 
Kimine göre yalnızca tüylü, uzun mesafe uçan bir kuş,  kimileri için ise

I. Dünya Savaşı'nda dünyanın her yerinde görülen, barışın sembolü…

İnsanla ilişkisi bundan binlerce yıl öncesine dayanıyor. Alımlı yürüyüşü, kendine has gururlu bakışı ve kanat çırpışıyla daima insanları büyüledi, kendisine bağladı.

Kırsalda zevk için kafeste yetiştirilen güvercin zamanla kente taşındı. 1970'li yıllara gelindiğinde güvercin meraklılarının sayısında oldukça artış oldu. Artık kentteki
yüksek binaların çatılarına kurulan kümeslerde güvercin yetiştirilmeye başlandı. Yıllar ilerledikçe zevk ile başlayan ilgi, yerini bağımlılık derecesinde bir tutkuya bıraktı. Hatta kuşaktan kuşağa geçen iyi bir gelenek oldu güvercin yetiştirmek.
Hem sevildiler hem de değişik amaçlar için kullanıldılar. Postacılık yaptılar, yeri geldiğinde de sırf sahibi istiyor diye havada takla attılar. Çoğu zaman kendi
doğasında olan meziyetini bile bir avuç yem karşılığı sattı. Havada uçarken özgür, yere indiğinde kümese kapatılmış bir tutsak...  

İnsan ile güvercin aşkı sevgi-menfaat ikileminde hep böyle devam etti, gitti...

Süre içerisinde sevgi gelire dönüştü.. Derken çatılardaki kümesler arttı, özel kümesler kurulmaya başlandı. Güvercin yetiştiriciliğini ciddiyete ve profesyonelliğe dökme çabası bir gereksinim olarak ortaya çıktı. Kümesler çoğalınca da yetiştiriciler tutkuyla bağlandıkları kuşlarını görücüye çıkarmaya karar verdi.
 
Bu tutkuyu anlatmak istedim sizlere bir öyküyle... Satılık bir özgürlüğün, mezat alanlarındaki tutkulu öyküsünü...
 

İmren DOĞAN Kimdir ?


1968, Beypazarı Doğumlu. Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi mezunu. Halen bir kamu kuruluşunda Uzman Eğitimci olarak görev yapmakta.

2003 yılı sonunda AFSAD'da temel eğitimlerle başlayan fotoğraf eğitimi süreci daha sonra çeşitli atölyelerde  devam etti. Fazlı Öztürk'le Ulus Projesi, Gökhan Demirer'le Zon Sistem, Doğanay Sevindik'le Ulus Altındağ Belgeseli, Tarık Yurtgezer ile Doğa atölyelerinde beraber çalıştı.

AFSAD çatısı altında yürüttüğü, Kentsel Dönüşüm Öncesi Ulus altındağ, Nasıl bir Başkent İstiyoruz?, Zihinergosum ve Evrim gibi çalışmalarının yanı sıra AFSAD'dan bağımsız Ostim Çalışanları ve Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşamı konulu projelerini de sürdürmekte.

Çeşitli Ulusal ve Uluslararası katılımlı yarışmalarda sergileme ve ödüller aldı .Pekçok karma sergi ve gösterimde, çeşitli kitap, katalog ve takvimlerde fotoğrafları yeraldı.



Tasarım: Studio Martin