bcycle1.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Bisiklet > Yazılar



İklim Değişikliğine Karşı Bisiklet

Tülin YILDIRIM - 350 Ankara

 

1-_Bisikletler_yola_cikiyor.jpg
2_Yola_cikisimiz_uzuyor.jpg
3-Sanki_yollar_bizimdi-_sihhiye.jpg
4-Kizilaydayiz.jpg

5-Guvenparkdan_gecerken.jpg
6a_eylem_basliyor.jpg
6-_Sloganlarla_eylem_isiniyor.jpg
7_Pankartlarimiz_Meclis_Onunde.jpg

8_Tek_tekerlekli_Jonklorde_geldi!.jpg
9_Vekilller_de_geldi!.jpg
10_Renklerimiz_coktu!.jpg
11_Eylem_aile_fotografi.jpg

24 Ekim'de dünyanın dörtbir yanındaki insanların, hükümetleri iklim değişikliğine karşı çözüm üretmeleri için, 350 eylemleri yapılacaklarını duyduğumuzda biz de Türkiye'de ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Yazın başından itibaren Perşembe akşamı bisikletcileri ile Ankara sokaklarında pedallıyorduk. Bisiklet artık yaşamımızın bir parçası olmaya başlamış, bisikletli tatil hayalleri kurmaya başlamıştık bile. Bisikletli ilk eylem organizasyonumuz ise Perşembe Akşamı Bisikletçileri ve Tüketici Dernekleri Federasyonu ile 4-6 Eylül tarihleri arasında düzenlediğimiz “Arabadan in bisiklete bin” temalı  akaryakıt zamlarını protesto eden beş şehri gezerek tamamladığımız eylem idi. Her şehirde hem bisikletliler hem de tüketiciler tarafından büyük coşkuyla karşılandığımız üç gün içinde Ankara'dan yola çıkıp, İstanbul, Yalova, Bursa ve Eskişehir'de bisikletle eylemler yaptıktan sonra yine Ankara'ya geri döndük. Döndüğümüzde bisiklet hem bizim hayatımızdaki yerini sağlamlaştırmıştı hem de gittiğimiz kentlerdeki bisikletçilere daha büyük işler yapılacağı güvenini vermişti.

10.10.10 Eylemi


350 Ankara - 10.10.10 ile trismile

Ortada böyle bir deneyim varken, daha  iddialı bir eylem için neden 24 Ekim tarihinde bizde yeniden ve bu kez tamamen iklim değişikliği için pedallamıyoruz diye düşünüp, eylemi yine bisikletli yapmaya karar verdik.

Peki neden iklim değişikliği için mücadele de bisiklet bu kadar önemli idi? Belki bisiklete geçmeden önce “iklim değişikliğinin nedeni nedir?” sorusuyla başlamak gerekir. En kısa ifadeyle sanayileşme. Sanayileşmenin motoru ise enerji. 100 yılı aşkın bir süredir doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu petrol, kömür ve doğal gaz yataklarını enerji üretmek için inanılmaz bir hızla tüketiyoruz. Bu kaynaklar bilindiği gibi organik maddelerin basınç altında çürümesiyle oluşmuştu ve içlerinde barındırdıkları CO2'yi onları her yakışımızda havaya savuruyorduk. İşte havadaki karbondioksit miktarı arttıkça da iklim ısınarak değişiyordu. Havada bulunan CO2 sanayileşme öncesinde 280  ppm (milyonda parçacık sayısı) iken günümüzde 387 ppm'e ulaştı. Biz de 24 Ekim'de bu miktarın, bilim dünyası tarafından güvenli rakam olduğu ilan edilen 350'ye düşürülmesi için bisikletlerimizle yol adık.

Bisikletin Yararları
Şimdi bisikletin rolüne bakalım. Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının kabaca 1/3'ü sanayiden, 1/3 enerji üretiminden 1/3'ü ise ulaşımdan kaynaklanıyor. Yani her kontağı çevirdiğimizde küreyi ısıtmaya devam ediyoruz. Oysa bunun hem sağlıklı hem de çevre dostu alternatifi olan bisiklete ise yollarda nadiren rastladığımızda ancak buruk bir heyacan duyabiliyoruz. İklim değişikliğinin yolaçtığı  kuraklık, sel, taşkın, gibi afetler artık bize yabancı değilken hala toplu taşımanın yaygınlaştırılması, tren taşımacılığının artırılması, bunların yakıtlarının da fosit yakıt yerine yenilenebilir enerjilerden üretilmesi, bisiklet yollarının yapılması yerine şehir içi ve dışı daha fazla otoyol yapılmasına kaynaklarımız ayrılıyor. Bir bisiklet ile ulaşımı sağladığınızda 0 emisyon üretiyorsunuz oysa arabada 180 gr/km. Bisikletle yolculuk yaptığınızda km'de 35 kalori enerji harcıyorsunuz oysa araba da kullandığınız petrol ile 1800 kalori yakıyorsunuz. Yani bisiklet kullandığımızda kendimiz enerji harcıyoruz. Oysa arabada aynı yolu almak için dünyanın milyonlarca yılda oluşturduğu enerjiyi tüketiyoruz.

Evet karar vermiştik hem eyleme geliş ve gidişimizde karbon üretmeyecektik, hem insanlara başka bir ulaşım aracının da varolduğunu gösterecektik, hem hükümetimizden iklim değişikliği ile mücadelede somut elle tutulur politikalar üretmesini isteyecek hem de sadece eleştiri yapmayıp alternetifini de sunacaktık.

Eylem hazırlığı oldukça heyacan vericiydi. Bisikletçiler için sağlıklı yaşam ve spor aracı olan bisikleti şimdi iklim dostu bir ulaşım aracı olarak görmeye başlamıştık. Bisiklet kullanmayanlara Ankara'nın %75'nin bisiklet kullanımına uygun olduğunu anlatıyorduk. Çevremizde bisiklet sahibi olanların sayısı artmaya başlamıştı bile. Bisiklet bulamayanları “mutlaka bir arkadaşınızın depoda bekleyen kullanılmayan bir bisikleti vardır diyerek” teşvik ediyorduk. Perşembe ve Cuma akşamı bisiklet turlarına gelenlere iklim ve bisikletin ilişkisini anlatıyorduk. Bu ilk defa yapılacak bisikletli bir miting idi ve katılımın düşük olması sesimizi duyurmamıza engel olabilirdi. Eylemi en az 70 bisikletli ile yapmak istiyorduk. Çünkü Ankara'nın en büyük bulvarında görünür ve dikkat çekici olmak istiyorduk.
 
24 Ekim Dünya İklim Eylem Günü
Ve 24 Ekim günü geldiğinde eylemin başlamasından bir saat önce Gençlik Parkının önündeydik. Hazırlık grubundan yedi sekiz bisikletli gelmiştik. Acaba katılım beklediğimiz sayıya ulaşabilecek miydi? Çevreden ne yaptığımızı soranlara iklim değişikliğini ve eylemin amacını anlatıyorduk. Eyleme yarım saat kala sayımız 90 kişiyi bulmuştu bile. Yanıma gelen üç bisikletli hatırladınız mı bizi dedi. Biraz konuşunca, az evvel eylemin amacını anlattığım civardaki gençlerdi. Eve gidip, bisikletlerini alıp eyleme destek vermeye gelmişlerdi. Eyleme geçtiğimizde eylemi organize eden ve destek veren herkes ordaydı; Perşembe Akşamı Bisikletçileri, Delta Bisiklet, Tüdef, Sola'çek, İklim için Gençlik, Önce Çocuklar- İklim hareketi ve forumlardan el ilanlarından duyup gelen Sds Bisiklet, Üniversite spor grupları, Odtü'lü jonklörler Engelliler, Odtü, Hacettepe, Ankara ve Gazi Üniversitesi öğrencileri, Greenpeace ... oluşan 200 bisikletli! İlk defa Ankara'da ve Türkiye'de bu kadar bisikletli iklim değişikliğini durdurmak için pedallıyorduk. Bulvar boyunca, polisin de eskortluğu ile pedallayarak Meclis'in önüne geldik. Meclise kadar yol boyunca sokaktaki insanlar alkış ve ıslıklarla destek verdi. Biz gelene kadar meclis önünde bisikletsiz arkadaşlarımız ve milletvekilleri de toplanmaya başlamıştı bile. Bu arada yol boyunca en ufak bir aksilik yaşanmadı hem polis hem de kameraları ile çekim yapan medya çalışanları bize yol açıyordu. Bazı kameramanlar trafiği durdurup görüntü almayı başardı.

Meclis önünde grubundan tamamının biraraya gelmesi biraz zaman aldı. Bu arada milletvekillerini tandemlerle gezdikmek için de bize zaman kalmış oldu. Kameraların önünde “arabadan indik 350, bisiklete bindik 350, iklim için 350” sloganı eşliğinde tandemlerle milletvekillerini de gezdirmeyi unutmadık. Aralarda da “iklim dostu, cüzdan dostu petrole karşı bisiklet” sloganı atarak iklim sorununu ve bisikletin çözümdeki rolünü dillendiriyoruk. Hatta bundan sonra makam aracı olarak tandem kullanmalarını bile önerdik. Milletvekilleri kadar basının ilgisini çeken diğer bir grupta engelli çocuklardı. Ellerinde 350 yazılı dövizlerle iklim değişikliğine karşı bizimle beraber açıklamanın sonuna kadar kaldılar.

Basın açıklamasının tamamlanması ile beraber normalde insanların yavaş yavaş dağılması beklenirken herkes biraz daha kalmakta ısrarlıydı. Hem eylem çok beğenilmişti hem de bundan sonra ne zaman böyle bir eylem yapalım diye konuşulmaya başlanmıştı.  Tüm dünyaya ile birlikte 4800 kentte gerçekleşen eylemliliklere bizler de Ankara'dan bisikletlerimizle selam göndermenin  mutluluğu içinde, daha büyük yeni işleri hayal ederek küçük gruplar halinde dağılmadan önce, akşam yapacağımız film gösterimine davet ettik. Yine, Aptallık Çağı filminin Ankara prömierinde 250 kişi bir araya geldiğimizde, yaptığımız işin anlamını bir kat daha anlamış olduk.

İklim sorunu ciddi bir sorun ve hükümetlerin ciddiye almasını sağlamamız gerekiyordu. Görevimiz önemliydi ve bu amaçla iddiali bir bisikletli iklim eylemini hayata geçirdik. Bundan sonra durmak yok, iklim için pedal çevirmeye devam!

Tülin YILDIRIM
350 Ankara
350ankara+gmail.com

 




Tasarım: Studio Martin