Messner, bizi 5 yaşındayken babasıyla beraber Dolomitler'in Sass Rigais Dağı'ndaki ilk tırmanış günlerinden yola çıkartıp, artık çok kalabalıklaştığı için Alpler'e ve 8000 metrelik zirvelere sırtını dönerek, dünyanın daha ıssız bölgelerinde peşinde koştuğu tırmanış faaliyetlerine ve Antarktika geçişine götürüyor. Bu süreçte yaratıcı ruhu kadar disiplinli yaklaşımıyla da ünlenen bir adam ortaya çıkıyor.
Messner, Dolomitler'de geliştirdiği tarzının eşsiz saflığıyla, tek bir serbest tırmanış rotası biçiminde şekillenen felsefesini geliştirerek, malzeme üretimi ve teknik ilerledikçe Alpler'de uyguladığı hafif ve hızlı tırmanış tarzını yüksek irtifaya uyarlamanın da öncülüğünü yapmıştır. Özgür Ruh bir dağ öncüsünün yaşamını bütün açıklığıyla gözler önüne sermektedir.
İlklerin Dağcısı
1975 Reinhold Messner (Peter Habeler'le birlikte) ilk kez sekiz binlik bir zirvenin (Gasherbrum I) alpin tarzda tırmanışını yaptı.
1978 Messner (Habeler'le birlikte) Everest'in oksijen kullanılmadan ilk çıkışını yaptı.
1980 Messner Everest'e tek başına tırmanan ilk dağcı oldu.
1986 Messner dünyadaki tüm sekiz binlik zirvelere tırmanan ilk insan oldu.
Reinhold Messner
Reinhold Messner 1944'de italya'nın Güney Tirol bölgesindeki Brixen'de doğdu. Çocukluğu Dolomitler'deki Villnöss köyünde geçti. Daha beş yaşındayken ailesiyle beraber Sass Rigais'e, daha sonra da babasıyla birlikte Kleine Fermeda'nın doğu yüzü gibi teknik rotalara çıktı. ilerleyen yıllarda kardeşi Günther ve başka arkadaşlarıyla Alpler'de bir çok rotanın tırmanışlarını tekrar ederken yeni rotalar açtı, ilk kış çıkışları ve tek başına tırmanışlar gerçekleştirdi. 1969'da Erich Lackner ile birlikte Mont Blanc'nın Freney sırtını bir günde çıkışı, yine 1974'de Peter Habeler'le Eiger Kuzey Yüzü'nü on saatte tırmanmaları o günler için önemli başarılardı.
ilk yüksek irtifa deneyimini 1969'da Peru'daki 6634 metrelik Yerupaja Grande'de kazandı. Ertesi yıl Dr. Karl Herrligkoffer'in düzenlediği bir ekspedisyonla Nanga Parbat'a gitti (8125 m). Orada kardeşi Günther'le birlikte Rupal yüzünden zirveye ulaşmalarına karşın, inişte kardeşi çığ altında kalarak yaşamını yitirdi. Bu acı tırmanışta donma yüzünden ayak parmaklarından bazılarını da yitiren Messner, 1971'de Yeni Gine Adası'ndaki Carstensz zirvesine, 1972'de yine Himalaya'da Manaslu'ya çıktı. Bu tırmanışta da iki arkadaşını kaybetti. Daha sonra Güney Amerika'daki Aconcagua'ya tırmandı. 1975'de Peter Habeler'le birlikte ilk kez sekiz binlik bir zirveye (Gasherbrum I - 8068 m) alpin tarzda tırmandı. 1978'de ise yine Peter Habeler'le beraber bu defa Everest'in zirvesine oksijen kullanmadan ulaşmayı başardı. Messner 1980'de yine Everest'in zirvesine bu defa tek başına tırmanan ilk insan oldu. Yüksek irtifa tırmanışlarını başarıyla sürdüren ünlü dağcı, 1986 yılında dünyada sekiz bin metrelik yüksekliği geçen on dört zirvenin tümüne tırmanan ilk dağcı olma ünvanını kazandı. Bu amacına da ulaştıktan sonra kendine yeni hedefler arayan Messner dünyanın ıssız bölgelerine seyahatlerini sürdürürken 1989'da Arved Fuchs'la beraber, malzemelerini arkalarındaki kızaklar üzerinde çekerek, kayakla Antarktika kıtasını boydan boya geçme başarısını gösterdi.
Bugün Güney Tirol'de kendi restore ettiği bir kalede yaşamakta, çiftçilikle uğraşıp tarım projeleri geliştirmekte, kitaplar yazmakta ve yine dağlara gitmektedir.
Messner Dolomitler'de geliştirdiği tarzının eşsiz saflığıyla, tek bir serbest tırmanış rotası biçiminde şekillenen felsefesini geliştirerek, malzeme üretimi ve teknik ilerledikçe Alpler'de uyguladığı hafif ve hızlı tırmanış tarzını yüksek irtifaya uyarlamanın da öncülüğünü yapmıştır.