foto14.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Kültür



Belgesel Fotoğraf ve Fotoröportaj

Özcan Yurdalan, Agora Kitaplığı

Arka Kapak

belfot.jpeg

“Fotoğrafın belgesel olarak kullanımı, içinde yaşamamız için bize dayatılan sınırlara itiraz etmenin ve sorumluluk hissederek hayata müdahil olmanın yaratıcılığa açık alanlarından biri oldu. Dünya tarihinde de, Türkiye’deki kısa ve kesintili var oluşunda da benzer ihtiyaçlar için kullanılan bu alan, güvenilir tanıklıklar üstünden söz kurulan karşılıklı bir iletişim ortamı yarattı. Fotoröportajların anlattığı hikâyeler bir itirazı dile getirdi, muhalif duruşları ifade etti. Başka bir dünyanın mümkün olduğuna dair fikirleri, görüntü ve yazıyla dile getiren anlatılar fotoröportajlarla yaratıldı.”

Fotoğrafçı ve gezi kitapları yazarı Özcan Yurdalan’ın ‘Belgesel Fotoğrafçılık ve Fotoröportaj’ adlı kitabı Agora Kitaplığı’ndan yayınlandı. Belgesel fotoğrafın toplumsal işlevi ve sanatsal kriterini sorgulayan kitap, fotoğrafın ahlakı üzerinde duruyor.

Kitap, son yıllarda sık uygulanan röportaj fotoğrafçılığının boyutları ve niteliğini tartışmaya açıyor. Yurdalan, sunuş yazısında kitabı belgesel fotoğraf ve fotoröportajı tartışma ihtiyacının ifadesi olarak betimliyor. Kitabın ilk iki bölümü belgesel ve röportaj konularını teorik alanlarıyla ele alırken, üçüncü dördüncü bölümler pratik alan ve uygulamaya ayrılmış. Yurdalan, John Berger’in ‘Anlatmanın Bir Başka Biçimi’ adlı kitabını referans göstererek, anlatmak kadar anlamanın da bir başka biçiminin fotoğraf olabileceğini vurguluyor.


Özcan Yurdalan’a göre belgesel fotoğraf ve fotoröportaj çalışması yapmak için merak sahibi olmak kadar anlama ihtiyacını hissetmek de önemli. Kitap da okura bu perspektifi iletme amacını güdüyor: Belgesel fotoğraflar ve fotoröportajlar aracılığıyla yeni ve başka anlama biçimlerinin kapısını açmak...




Tasarım: Studio Martin