Çığ, Kendimizi Nasıl Koruyabiliriz?, Nasıl Kurtarabiliriz?
Ömer Murat Yavaş
ÖZET
Türkiye’deki önemi 1992-1993 ve 1993-1994 kış mevsimlerinde meydana gelen olaylarla anlaşılmaya başlanan çığ afeti, lokal bir afet olmasına rağmen, oldukça geniş bir kesimi etkilemektedir. Çığdan etkilenen yerlerde yaşayan insanların yanında, bu alanları kullanan çeşitli kesimlerden (karayolları ekipleri, köy hizmetleri ekipleri, orman işletme personelleri, enerji ve haberleşme nakil hattı bakım personelleri, kayakçılar, dağcılar, avcılar, vb) insanlar da bu afetten etkilenme potansiyeline sahiptirler.
Çığlarda ölenlerin dağılımı yerleşim yerlerinde meydana gelen ölüm olayları dışında halen sağlıklı olarak takip edilmemekle birlikte, son yıllarda Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bazı çalışmalar neticesinde bu zamana kadar 120 askerin, 27 avcı, 8 kayakçı, 5 dağcı, 4 karayolu personeli, 1 demiryolu personelinin çığ olayları nedeniyle hayatını kaybettiği yönünde bilgilere ulaşılmıştır.
Çığdan etkilenen kesimlerin çığa karşı bilinçlendirilmesi için rutin çalışmalara ek olarak eğitim amaçlı çalışmalar da yürütülmektedir. Bu amaçla, çeşitli tarihlerde hazırlanmış olan kitap, kitapçık, broşür, sözlük ve eğitim CD’si imkanlar çerçevesinde mümkün olan en uç kullanıcılara kadar ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca temel tüm bilgiler ile yapılan çalışmaları içeren, meydana gelmiş çığ olayları hakkında yer, hasar durumu, vb bilgiler veren web sitesi de yaklaşık 4 yıldır hizmet vermektedir.
Çığdan etkilenen alanların kullanımı zaman geçtikçe artarak devam ettiğinden dolayı, bu alanları kullanan kesimlerin bilgi donanımının daha fazla olması gerekmektedir. Çığın ne tür alanlarda oluşabileceği, çığdan yakalanmamak için hangi rotaların seçilmesi gerektiği, çığa yakalanma durumunda yapılabilecek hareketler bu bilgi donanımının içinde yer alması gereken önemli maddelerdir. Bu çalışma, bu yöndeki bilgileri tamamlama amacıyla hazırlanmaya çalışılmıştır.
Ömer Murat YAVAŞ
Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Çığ Araştırma-Geliştirme, Etüd ve Önlem Şube Müdürlüğü, Eskişehir Yolu 10. km 06800 Lodumlu/ANKARA
Tel: 0 -312 -287 89 52, Faks : 0 - 312 - 287 89 24,
E-mail : [email protected]
Makaleyi İndir
Tür:pdf, Boyut:898.8 KB,1980 kez indirildi.
Çığ Yazıları
Mete Erengil, Afet İşleri Genel Müdürlüğü
Bir denge bozulması nedeni ile kar tabakası veya tabakalarının, yamaç eğimi yönünde gösterdiği akma hareketidir. Kar tabakalarının birbirinden farklı özellikleri olacağından, çığ bazen diğer bir tabaka üzerinden kayan bir tabaka…
devamı»
Mete Erengil, Afet İşleri Genel Müdürlüğü
Çığlar, kar tabakalarının fiziksel özelliklerine, başlangıç bölgelerinin türlerine, oluşum mevsimine ve arazi morfolojisine bağlı olarak sınıflandırılabilirler:
devamı»
Hidrojeoloji Y.Müh. Tarhan ERENBİLGE
Kar kristalleri oluşumlarına, bulutlarda başlar. Bulutlarda bulunan su damlacıklarının yoğunlaşma sürecinin sonunda, aynı ortamda bulunan toz ve tuz zerrecikleri gibi çekirdek görevini üstlenecek parçacıklar etrafında toplanılmaya başlanır. Eğer bu arada…
devamı»
Ömer Murat Yavaş
Türkiye’deki önemi 1992-1993 ve 1993-1994 kış mevsimlerinde meydana gelen olaylarla anlaşılmaya başlanan çığ afeti, lokal bir afet olmasına rağmen, oldukça geniş bir kesimi etkilemektedir. Çığdan etkilenen yerlerde yaşayan insanların yanında,…
devamı»