Kaçkar (Kavrun) Dağı Yaz Tırmanışı (Kuzey Klasik)
Yılmaz Seferoğlu - 19–21 Ağustos 2010
Etkinliğin Adı:
Kaçkar (Kavrun) Dağı Yaz Tırmanışı (Kuzey Klasik Rota)
Etkinliğin Tarihi:
19 – 21 Ağustos 2010 (2 gece 3 gün)
Etkinlik Sorumlusu:
H. Yılmaz SEFEROĞLU
Katılımcı Listesi:
H. Yılmaz SEFEROĞLU, Mahmut UZUNÖMEROĞLU, Alpay DEMİRSOY (zirve günü)
Ulaşım Bilgileri:
Ordu - Merkez / Rize – Çamlıhemşin: 320 km (3,5 Saat)
Rize – Çamlıhemşin / Ayder Yaylası: 17 km (25 dk)
Ayder Yaylası / Yukarı Kavrun Yaylası: 12 km (dolmuşla 45 dk)
Yukarı Kavrun Yaylası / Mezovit (Öküz) Çayırı: 5 km (yaya 2,5 saat)
Kamp Bilgileri:
1. Gün Mezovit Çayırı / 2. Gün Mezovit Çayırı
Hava Durumu:
1. Gün az bulutlu, 2. Gün açık, 3. Gün sağanak yağışlı çok bulutlu,
Malzeme:
Husky Fighter 3 kişilik çadır, Husky Espace tulum, 2 adet 75 litre Sırt Çantası, Gps, yiyecek, giyecek, Güneş kremi, Sinek kovucu sprey, Ağrı kesici, Google Earth resimleri, vb. kamp malzemeleri.
Kampa Ulaşım (19 Haziran 2010)
19 Haziran 2010 günü sabah 03.00 gibi Ordu merkezden özel aracımızla Çamlıhemşin ilçesine yola koyulduk. 07.00’de Çamlıhemşin’e 07.30 gibi Ayder Yaylası’na vardık. Ayder’de Yukarı Kavrun dolmuşunun kalkış saatine bekleyene kadar biraz dolaşıp zaman geçirdik. Ramazan ayı nedeniyle Ayder Yaylası çok sakindi. 09.00 gibi Yukarı Kavrun dolmuşuna bindik 10.00 gibi Yukarı Kavrun Yaylası’na vardık. Yukarı Kavrun Yaylası yaklaşık 300 evi, bir pastaneyi, bir kahvehaneyi, 2 3 bakkal-cafeterya, bir cami’yi barındıran Zirve çıkışı öncesi bu tip ihtiyaçları görebileceğiniz son yerleşim yeridir. Burada biraz oyalanıp yakın aile dostlarımızın muhlama ikramından sonra saat 11.00 gibi Mezovit Çayırı’na varmak üzere yola çıktık. 12.40 gibi Mezovit Çayırı’nın kapısına vardık. Kamp alanına vardığımızda saat 14.00’ü gösteriyordu. Günü Mezovit’i gezip resim çekmekle geçirdik Kaçkar Kavrun Dağı’nın görüntüsü çok güzeldi, kamp alanın sağ tarafında bir tepeye çıkıp ertesi günkü zirve rotasını inceleyip resimler çekme şansım oldu. Hava gayet güzeldi bu güzel havanın ertesi günde devam etmesi umuduyla akşam üstü dinlenmek için çadırımıza çekildik.
Zirve Günü (20 Haziran 2010)
Sabah uyandığımızda saatler 05.00’i gösteriyordu. En büyük korkumuz havanın bulutlu, sisli olmasıydı zirve faaliyeti için burada 1 2 gün oyalanırsak faaliyetin devamı için zaman kalmayacaktı. Kaçkar Kavrun çıkışından sonra Kemerli Kaçkar ve Kaçkar Altıparmak Dağı’na çıkıp Kaçkar üçlemesi yapmayı planlıyorduk. Sisli bir havada da zirve çıkışı yapmak bize göre tehlikeli ve gereksizdi, sonuçta bizim bu ilk zirve denememizdi daha önce de denemiştik fakat sisten dolayı Kapı denilen yere çıkmadan geri dönmüştük. Kahvaltı yapıp hazırlandıktan sonra saat 05.30 gibi yola çıktık güneş doğudan dağın tam zirvesine vuruyordu ve hava mükemmeldi. Biz normalde iki kişiydik kamp alanında tanıştığımız Alpay beyde zirve faaliyetine katılmak istedi ve 3 kişi çıkışa başladık. 05.45 gibi çarşak (döküntü taş, çakıl) kısma vardık 06.00’da büyük buzul’un karşısından buzulun altında çıkış çalışması yapan kişileri gördük. Kapı rotası önceki gün çıktığım tepeden basit gibi görünüyordu çarşak yürüyüşü o kadar da kolay değil Kapı’ya vardığımızda tırmanışa başlayalı 2 saat olmuş ve saat 07.30 olmuştu. Burada yaklaşık 15-20 dk mola verdikten sonra 07.50 de sırt rotasını tırmanmaya başladık. Bir süre sonra ekipten biri devam etmek istemedi ve 2 kişi devam ettik. Ok işaretlerini taşbaba’ları takip ederek saat tam 10.00’da zirveye vardık. zirvede hava mükemmeldi havada bulut yok denecek kadar azdı. Bol bol resim ve video çektik. 10.00’da vardığımız zirve 30 dk zaman geçirdikten sonra 10.30 gibi inişe başladık ve 12.40 da kapı’ya vardık. İnişi diğer kapıdan yapmaya karar verdik yani çıkarken sağ tarafta kalan kapıdan indik. Dik ve kumlu bir inişti. 14.30 gibi inişi tamamladık. İnişten 15-20 dk. Sonra nereden geldiğini anlamadığımız sis birden dağı sarıverdi. Kamp alanında Dağı göremez olduk. Bir süre sonra hava biraz açar gibi oldu ve aşağı taraftan gelen Öküzlerin tacizine uğradık. Öküzleri kovaladıktan sonra ertesi gün için dinlenmeye karar verip çadırlarımıza çekildik.
Faaliyet Sonu (21 Haziran 2010)
Faaliyetin 3. Günü sabah 6’da kalktık. Planımız Seldar Geçiti’nden Göller Bölgesi’ne çıkıp buradan Çeymakçur Vadisi’ne inmekti. Aşağı Çeymakçur - Palakçur rotasından Kemerli Kaçkar’ın altındaki göle kamp atıp 4. Sabahı Kemerli Kaçkar zirvesi planlıyorduk. Buda sorunsuz geçerse eğer kendimizi yürüyecek güçte görürsek zirve dönüşü kampı toplayıp 3-4 saatlik bir yürüyüşle Avusor Yaylası’ndan Yukarı Kaçkar Yaylası’na geçip 5. Günün Sabahı Kaçkar Altıparmak Dağı’na da zirve yapıp 6. Günün sabahı Kaçkar Vadisi’ni takiben köyümüzün (Çingit) yaylaları Yukarı Kaçkar Yaylası – Aşağı Kaçkar Yaylası - Huser Yaylası ve Ayder Yaylası rotası ile gezimizi bitirmeyi planlıyorduk. Fakat 3. Günün başlayan yağmur ve yoğun sis bitecek gibi görünmüyordu. Bu yoğun sisin içinde zirve çıkışı için yola çıkanları görünce biraz şaşırdım. Bu yoğun siste zirveye çıkmak bana göre çok gereksiz ve riskli sonuçta sis yüzünden manzara görme şansınız yok. Pançolarımızı giyip saat 08.00’de Seldar Geçiti’ni vardık Göller bölgesine indiğimizde saat 09.30’du. Çeymakçur Vadisi’ne inen yerde sisin dağılması umuduyla yaklaşık 1 saat mola verdik. Bu noktadan sırttan Kavrun tarafına 100 metre kadar yürürseniz cep telefonu çekiyor. 10.30 gibi Çeymakçur’a inişe başladık fazla umudumuz yoktu saat 12.00 de Yukarı Çeymakçur’a vardık ve gezimizin en kritik noktası olan Aşağı Çeymakçur Yaylası’nı geçtikten sonra karşımıza çıkan Palakçur-Galer Düzü ayrımına geldik. Ya Palakçur Yaylası’na dönüp rotaya devam edecektik yada Galer Düzü’ne inip Ayder’de faaliyeti bitirecektik. Sabah başlayan yağmur duracak gibi görünmüyordu ayrıca her yer sisti 20 metre ilerdeki evleri zar zor görüyorduk bu yüzden Ayder’e dönme kararı aldık Hızlı bir yürüyüşle 13.30 gibi Galer Düzü’ne vardık buradan geçen bir kamyonetin kasasına atlayıp 14.00 Ayder’e vardık ve Faaliyeti bitirdik.
Tavsiyeler, Tespitler
Sırt rotası Kapı’dan önceki 1. Kısımdan biraz daha zor, bazı yerlerde 2. Derece kaya tırmanışı yapmak gerekiyor yani Üç nokta tekniği (2 el ve 2 ayaktan en az üçünün kayada olması) kullanılarak yükselinir. Biz Kask takmadan çıktık Kapı’dan sonra 1 belki 2 yerde taş kayması olabilir mesafeler buna göre ayarlanmalı. Gps’e ihtiyaç olmayacak kadar bol miktarda işaret ve taşbaba var. Sisli hava ihtimaline karşı Gps çok faydalı olabilir. Çıkıştan hemen önce yarım litre su içip yanıma da yarım litre su aldım ve çok yetersiz kaldı. Çıkış esnasında yanınızda en az 1 1,5 litre su olması lazım, ağır olur diye tembellik yapmayın yoksa zirvede diliniz damağınız kurur susuz aşağı inersiniz. İniş yolunda küçük buzulun orda bir çatlakta su molası verdik ve yaklaşık 2,5 3 litre su içtim. Çıkış 4 saat iniş 4 saat molalarla birlikte toplamda 9-10 saatlik bir zaman gerekiyor.
Faaliyete ait Fotoğrafların Devamı :
http://www.kackar.org/dosyalar/kackar10
Rapor: Yılmaz SEFEROĞLU - www.kackar.org
Kaçkar Kuzey Klasik GPS Verileri
Yılmaz Seferoğlu
GPX ve KML Dosyalar içeren paket
Tür:zip, Boyut:45 KB,1899 kez indirildi.