foto15.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   


Ana Sayfa > Dağcılık > Yazılar



Dağlarda Kullanılan İlaçlar

Dr. Ali Cihad ÇAM - Gülhaneliler Dağcılık Spor Kulübü

a)Bulantı giderici:  özellikle metpamid ve emedur isimli ilaçların akut dağ hastalığının başlangıcında belirtileri gidermek için kullanım yerleri mevcuttur.


b)Ağrı kesiciler: Novaljin, vermidon, paracetamol gibi ilaçların tablet formlarını, baş ağrısının kişinin performansını etkilediği yerde günde 3-4 defaya kadar kullanmalarında sakınca görülmemektedir.  Aynı ilaçların ampul formları da kullanılabilir ancak kullanım kolaylığını düşünürsek tablet formlarını kullanmak daha makuldür.


c) Diüretikler : Asetazolamid , tablet formda(diazomid tb. vb.)  vücuttaki bikarbonatı azaltarak solunumu teşvik eder ve vücuda giren oksijenin  artmasıyla hem baş ağrısını azaltır, hem de Akut dağ hastalığının iyileşmesi yönünde etki ederek aklimatizasyona yardım eder. Sabah  akşam 125 mg alınarak maksimum 3 gün kullanılır. Etkisini birinci günün  sonunda göstermeye başlar. Fakat yine de ilaca güvenerek hastalık belirtileriyle beraber tırmanışa devam etmemek gerekir. İlaç yan etkisi olarak karıncalanma görülebilir, ancak geçicidir.

Asetazolamid, bazen akut dağ hastalığına yakalanmayı önlemek amaçlı öncül olarak da kullanılabilir. Fakat bunu kullanmak için belirli endikasyonlar vardır.

Bunlar:
    i)Daha önce herhangi bir çıkışta ADH’na yakalanmış olmak
    ii) Kısa zamanda süratle çıkılacak durumlar
    iii)zorlu, süratli ve yüklü tırmanışlar öncesi
    iv)bir günde en az 1000 metrelik irtifa kazanımı yapılacaksa

Bu durumlarda kullanımdan 1 gün önce sabah ve akşam 125 mg ile tedaviye başlanır. 2 gün devam edilir. Sonra tedavi kesilir.

 

d)Dexamethasone, ADH’ın ilerlemiş döneminde görülen beyin ödeminde ödemi çözmek için Dekort ampul 8 mg zaman geçirmeden kas içine yapılmalı. Devamında 6 saatte bir 8 mg dexamethasone ağızdan tablet formu olarak alınmalıdır.


e)Nifedipine: Yüksek irtifada akciğer ödemi gelişmeye başladığında oksijen/carbondioxide değişimi yeterli düzeyde olmaz. Oksijen tüpü böyle durumlarda çok faydalıdır. Fakat her çıkışta grubun yanında oksijen tüpü olmayabilir. Oksijenin yeterli olmadığı veya oksijen tüpünün bulunmadığı durumlarda oksijenin yerine nifedipine kullanılabilir. Normalde nifedipin özellikle prinzmetal angina da kullanılan bir çeşit kalsium kanal blokörü antihipertansif ilaçtır. Bu ilaç akciğerlerdeki atardamar basıncını azaltarak akciğer ödemine yol açan basıncı ortadan kaldırır veya azaltır. Türkiye’de adalat tb veya nidilat kapsül gibi isimlerle satılır. Kullanımında 1 adeti ağız içinde yutulmadan alınır. Onun akabinde 10 mglık tablet ağızdan alınır. Devamında 4 saat arayla 10 mg alınması gerekir.  Devamında hastanın hastanede kontrolu uygundur. Daha önce Akciğer ödemi gelişmiş hastanın bir dahaki tırmanışta profilaktik (riski azaltıcı) nifedipine kullanması koruyucu olur. Bunun için çıkışın başlamasıyla beraber 12 saat aralarla 20-30 mg nifedipine ağızdan alınır.
                           
Dr. Ali Cihad ÇAM
Ps: Dr. Umut Bektaş abimizin yazısından alıntılar içerir.

           




Tasarım: Studio Martin