foto6.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Trekking ve Gezi > Yazılar



Doğa Yürüyüşü, Trekking ve Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

Fotoğraflar ve Yazı: Bahadır Alyavuz, ADKK

Doğa Yürüyüşleri, Dağcılık ve Fotoğraf için

Fotoğraf, Doğa Yürüyüşü ve Dağcılık faaliyetleri için takip ediniz ...

Doğaya Dağlara ve Gökyüzüne / Kırlangıç Doğa Akademisi

Gezginder.com / Doğa Gezginleri Derneği

052_salin_yaylasi.JPG

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

Önceden belirlenen bir parkur içinde doğal engelleri aşarak, grup yürüyüş düzeni içerisinde bir hedefe ulaşmaya çalışırız. Grup yürüyüş düzeni, önde grup lideri ve onun arkasında faaliyete katılan sporcuların yer aldığı tek sıra halinde yürüyüş düzenidir. Grupta sonuncu kişi ise rotaya hakim, grup lideri ile telsiz vb. araçlarla iletişim halinde bulunan ve "artçı" olarak isimlendirilen görevli sporcudur.
 
Çoğu zaman eğlenceli bir haftasonu faaliyeti olan doğa yürüyüşlerine spor yapma bilinciyle yaklaşmaktayız. Bu tip faaliyetlerde beslenme ve sıvı alımına çok önem veririz. Bu hususların yanında, yürüyüşün yapıldığı mevsim dikkate alınarak kullanılacak malzeme ve ekipmanın seçimi, faaliyeti zevk alarak başarılı bir şekilde tamamlamamız için dikkate alınması gereken diğer bir noktadır.

 

IMG_0969.JPG
IMG_0940.JPG
IMG_0664.JPG
IMG_0621.JPG

camkoru_uyucek_008.JPG
camkoru_uyucek_002.JPG
bercincatak_006.JPG
camkoru_uyucek_009.JPG

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN

Doğa yürüyüşlerine yeni başlayan kişilerde büyük bir heyecan ve istek görülür. Kişinin isteğinin kırılmaması için katılacağı faaliyetin bilincinde olması, yeterli malzemeye ve rota hakkında bilgiye sahip olması gerekir. Bunlar ise yürüyüş lideri veya rehberlerinin yürüyüş öncesi katılımcıyı bilgilendirmesiyle mümkün olur. Katılımcı, ilgili kişilerle irtibata geçerek o hafta yürünecek rota hakkında ön bilgiyi mutlaka almalıdır.
 
Yürüyüşler sırasında giyim şekli; üst bölüm iç, orta ve dış katman giysilerden oluşur. Bu katmanlar gerektiğinde kolaylıkla çıkarılır ve giyilebilir. Yürüyüş sırasında terleme ile oluşacak ıslanmayı engellemek için iç veya orta katman giysiler ile yürüyüş yaparız. İç katman kolay kuruyan genellikle sentetik malzemelerdir. Özellikle kış mevsiminde pamuklu giysi tercih edilmez!. Son katman, rüzgar ve yağmur geçirmeyen ve uzun süreli duraklamalarda veya gerektiği zamanlarda vücudun soğumasını engellemek için giyilir. Alt bölümde kış için rüzgar geçirmeyen polar, diğer mevsimlerde çabuk kuruyan yürüyüş pantalonları kullanılır.
 
Yürüyüş botu; Kış ve yaz yürüyüşleri için farklıdır. Bileği saran, orta sert veya sert tabanlı yürüyüş botları engebeli arazide yürüyüşünüzü kolaylaştıracaktır. Yürüyüş botu alırken size tavsiye edilecek ilk nokta, ayak numaranızdan 1 veya 1.5 numara daha büyük bir bot almanız olacaktır. Kış yürüyüşleri için su geçirmeyen bir katmana sahip botları tercih etmelisiniz. Mevsime göre ince veya kalın ayağınızı fazla terletmeyen yürüyüş çorapları kullanabilirsiniz.
 
Neredeyse bütün bir yürüyüş sezonu içinde eldiven, bere, şapka, güneş kremi, güneş gözlüğü gibi malzemelerimizi 30-35 lt'lik çantamızdan eksik etmeyiz.

052_salin_yaylasi.JPG
037_salin_yaylasi.JPG
013_Eskice_Doganozu.JPG
011_salin_yaylasi.JPG

NERELERDE YÜRÜYORUZ ?

Ankara çevresinde günübirlik doğa yürüyüşü yapılabilecek bölgeler, Kızılcahamam (Ankara), Kazan (Ankara), Çubuk (Ankara), Karapazar (Bolu), Gerede (Bolu), Kartalkaya (Bolu) olarak sayılabilir. Bu bölgelerin ortak özellikleri, içlerinde büyük ölçüde orman içi rotaları bulundurmalarıdır. İçerisinde Soğuksu milli parkını bulunduran Kızılcahamam bölgesi Ankara'daki yürüyüş gruplarının ilk tercih ettiği bölgedir. Burada yer alan ormanlar sarı çam ağaçlarının ağırlıkta olduğu yer yer köknar, karaçam ve meşe ile karışımların görüldüğü ormanlardır.
 
Bu bölgelerin dışında, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yer alan uzun yürüyüş rotalarında kamplı veya pansiyon konaklamalı 4-7 gün süren yürüyüş faaliyetleri de yapmaktayız.
 
Doğa yürüyüşlerimizde buluşmak dileğiyle...

Bahadır Alyavuz

www.adkk.org.tr




Tasarım: Studio Martin