foto14.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Tekniği



Sonbaharda Fotoğraf

Yazı ve Fotoğraflar : Tarık Yurtgezer

Dünyanın kuzey yarıküresinde sonbahar mevsimi başladı. Sonbahara bağlı olarak doğada yaşanan renk değişimi fotoğrafçılara çok cazip gelen bir konudur. Yazın tamamen yeşil görünen bir orman dokusu sonbaharla birlikte sarı-turuncu-kırmızı renklere bürünür. Özellikle Bolu Yedigöller Kasım ayı başlarında fotoğrafçıların akınına uğrar. Ancak sonbahar fotoğrafı çekmek için ille de Yedigöller’e gitmeğe gerek yoktur. Yakın çevrenizde yaprak döken ağaç toplulukları veya karışık ormanlar varsa, buralarda da güzel görüntüler yakalamanız olasıdır.

 

F:Tarık Yurtgezer


Titrek kavak, kayın, Akçaağaç, çınar, dişbudak gibi ağaçların arasında ladin, köknar ve çam gibi iğne yapraklı ağaçların bulunduğu karışık ormanlar, sonbaharda tam bir renk cümbüşüne döner. Sarı, turuncu, kırmızı tonlar arasına dağılmış yeşiller renk kontrastı olan ve göze çok hoş gelen fotoğraflar elde etmemizi sağlar.

 

F:Tarık Yurtgezer


Böylesine güzel bir konuyu bilinçli fotoğraflamak gerekir ki, istediğimiz görüntüleri alabilelim.


Sonbahar genellikle yağışın, sisin ve pusun olduğu bir mevsimdir. Bu durumlar fotoğraf çekimlerimizde bir zorluk teşkil edebildiği gibi avantaj da sağlayabilir. Yani “kötü hava, iyi fotoğraf”.

 

F:Tarık Yurtgezer


Hava kapalıysa ortamda homojen bir ışık var demektir. Bu da, ışık ölçümünü daha kolay yapacağımız anlamına gelir.

 

F:Tarık Yurtgezer


Gökyüzü kapalı ve tatsız bir grilikte olabilir. Bu durumda kompozisyonumuza gökyüzünü katmamak veya çok az katmak daha doğru olur. Çünkü yeryüzünde harika renklerin olduğu fakat gri bir gökyüzüne sahip manzara fotoğrafları izleyene hiçbir haz vermez.

 

F:Tarık Yurtgezer


Yapraklar, kayalar, ağaç gövdeleri ıslak olur. Bu durum ıslak nesnelerden ışığın yansımasına (homojen ışıkta bile) ve fotoğrafımızda renk doygunluğunu yeterli olmamasına neden olur. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için ışık yansımalarını kesecek bir polarize filtre kullanmalıyız.

 

F:Tarık Yurtgezer


Hava sisli ise ışık ölçümüne dikkat etmeliyiz. Makinemizin ışık ölçüm sistemini noktasal veya merkez ağırlıklı konuma alıp sisten bir ölçüm almalıyız. Makinemizin ışıkölçerinin verdiği değerlere +1 duraklık ışık ilavesi yaptığımızda sorun kalmaz. Aksi takdirde, yani makinemizin verdiği değerlerle çekim yaparsak fotoğrafımız koyu çıkacaktır. Ayrıca siste makinemizin autofocus sistemi netleme yapamayabilir. Bu durumda netlemeyi manüel olarak yapmak gerekir.

 

F:Tarık Yurtgezer


Bir su kenarındaysanız ve suyun çevresi sonbahar renklerine bürünmüş ormanlarla çevriliyse sudaki yansıma gerçeğinden daha çekicidir. Bu görüntüleri kaçırmayın!

 

F:Tarık Yurtgezer

Sonbaharda manzara fotoğraflarının yanı sıra yakın plan çekimlerde yapabilirsiniz. Yanınızda close-up donanım veya makro objektif varsa sonbaharın renklerine daha yakından bakabilirsiniz.

 

F:Tarık Yurtgezer


Orman altı bitki dokusunun arasında ve ağaç gövdelerinde mantarlara ve likenlere rastlayabilirsiniz. Yere dökülen renkli yapraklarda başlı başına bir makro konusudur. Yapraklar üzerindeki su damlacıklarına odaklanabilirsiniz. Bu damlacıkların büyüteç etkisini fotoğraflamaya çalışın!

 

F:Tarık Yurtgezer


Ülkemizde, özellikle Batı Karadeniz ormanlarında 15 Ekim-!5 Kasım arası doyulmaz güzellikte bir sonbahar yaşanır. Bizlere de bu güzellikleri yaşamak, paylaşmak ve kalıcı kılmak kalır.

 

F:Tarık Yurtgezer

 

F:Tarık Yurtgezer




Tasarım: Studio Martin