foto3.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Tekniği



Orman ve Şelale Fotoğrafları

Mehmet ÖZŞİMŞEK

Orman manzaraları en sevilen manzara fotoğraflarıdır. Sizde bazı ipuçlarını uygularsanız profesyonel orman fotoğrafları çekebilirsiniz. Öncelikle kadrajınızı yaparken orman zeminini almamaya özen göstermelisiniz. Çürük dal ve yapraklarla örtülü zemin, yan yana sıralanmış, gökyüzüne uzanan ağaç görüntülerinizi kirletir ve ilgiyi azaltır. Bu kuralı sonbaharda çiğneyebilirsiniz. Çünkü bu mevsimde zeminde dökülmüş kuru yapraklar olacak ve bunu karemize katmak gerçek sonbahar fotoğrafı olacaktır. Kapalı havalarda çekeceğiniz ağaçlık ve orman fotoğraflarında daha canlı renkler elde edebilirsiniz. Ancak güneşli havalarda ağaçlar arasından süzülen ışıkları görüntülemekte (hele birde sis veya duman varsa) çok güzel olur. Sis ve duman ışık süzmelerini belirgin olarak görsel zenginliği arttırır.

 

Gelelim dergi ve fotoğraf sitelerinde gördüğümüz ve sizi mest eden şelale, akarsu fotoğraflarına. Bu tür fotoğraflardaki suyun o pamuksu efekti yakalamamız için; Mutlaka sehpa kullanmalısınız. Bundan sonra yapmanız gereken; Makinenizin çekim modunu S veya TV ayarına getirmek (enstantane öncelikli modlar),enstantaneyi 1/8 ,1/4, 1/2 , ve 1-2 saniyeler sırasıyla getirip çekmek. Bu çekimler sırasında dikkat etmemiz gereken en önemli kural ışık zamanıdır. Güneşli ve açık bir havada pozlama süresini uzatmak demek aynı zamanda fazla pozlama demektir. Yani şelaledeki su istediğiniz gibi pamuksu bir akışta kaydedilir. Ama fazla pozlamadan dolayı bembeyaz bir fotoğraf elde edersiniz. Bunun için ışığın az olduğu sabah ve gün batımında şelale fotoğrafları çekmelisiniz. Yada yoğunluk azaltıcı filtrelerle ışığın miktarını azaltarak çekim yapabilirsiniz.




Tasarım: Studio Martin