foto9.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Hikayeleri



Ilgaz Fotoğraf Kampında Gün Batımı

Bir Fotoğrafın Hikayesi: Tarık Yurtgezer

birfoto_tyurtgezer.jpg

12-13 Temmuz günlerinde AFSAD Doğa Fotoğrafı Gurubundan bazı arkadaşlarımla Ilgaz’da bir foto-kamp yaptık.

 

Cumartesi akşamıydı. Sabah erkenden yola çıkmış Ilgaz’a varıp kampımızı atmıştık. Erkenden uyanma, yolculuk ve akşama kadar ormanda yürüme, kelebek peşinde koşma, çiçek fotoğrafları çekmek için yerlere yatıp kalkmalar hepimizi yormuştu. Akşam yemeğinden sonra rehavet çökmüş bir şekilde kamp ateşinin başında yorgunluk atıyorduk. Bir ara arkama dönüp baktım. Köknar ağaçları arasından batı ufku görünüyordu. Güneş batalı bir hayli zaman geçmiş olmasına rağmen ufukta etkisinin devam ettiğini gördüm. Ufuk çizgisine yakın bölgeler kırmızı-turuncu bir renk almış, gecenin laciverdi üzerine hızla çöküyordu.

 

Hemen kalkıp fotoğraf makinemi ve üçayağımı aldım. Güzel bir kompozisyon oluşturacak bir nokta seçip makinemi üçayağımın üzerine taktım. Gökyüzünü fon yapıp köknar ağaçlarını siluet olarak fotoğrafıma yansıtmam gerekti. Bu yüzden ışık ölçüm sitemin merkez ağırlıklı konuma getirip ufuk çizgisini aşağı yukarı 45 derece yukarısında gökyüzünden bir ölçüm aldım. Bu değerlere +0.3 kadar bir poz ilavesiyle yaptığım çekim sonrasında bu fotoğraf ortaya çıktı. Ufuktaki kırmızılığı ve gece mavisini yakalayabilmek için makinemin beyaz dengesi ayarını da “günışığı” yapmıştım.

 

Günbatımı sonrası yapılan çekimlerde hava kararmaya başladığı için pozlama süresi uzar ve elde çekim yapıp net bir fotoğraf elde etmek olanaksız hale gelir. Makinenizde veya objektiflerinizde titreşim önleyici sistem bulunması bile bir şeyi değiştirmez. Çünkü pozlama süreleri gerçekten çok uzundur. Ben bu fotoğrafı 25 saniye pozlamak zorunda kaldım. O nedenle bu tür çekimlerde sağlam bir üçayağınızın bulunması ve bunu kullanmanız kaçınılmazdır. Çekimi yaparken de bir kablo deklanşör veya uzaktan kumanda kullanmalısınız. Eğer bunlar yoksa makinenizin self-timer ayarıyla çekebilirsiniz. Çünkü parmakla deklanşöre basarken oluşacak sarsıntı fotoğrafınızın netliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

 




Tasarım: Studio Martin